Normal_mishandeling_kind_knuffel_

De vijfjarige Geuko die in 2016 Acute Flaccid Myelitis opliep, is weer in Nederland. Hij lag sinds een jaar aan de beademing in een Duitse kliniek, maar omdat het Radboudumc nu onderzoek gaat doen naar zijn unieke situatie, is hij weer terug. Zijn ouders gaan op zoek naar thuishulp, zodat hij ook naar huis kan. Dat meldt RTL Nieuws. 

Geuko liep door een verkoudheidsvirus acute spierverslapping op. Hij raakte verlamd en lag eerst maandenlang aan de beademing in het UMCG in Groningen. Sinds ruim een jaar lag hij in een kliniek in Duitsland, waar weinig vooruitgang werd geboekt. Nu ligt hij in het Radboudumc voor onderzoek. “Ze gaan in Nijmegen alles meten, en een blauwdruk van hem maken. We weten nu gewoon nog niet in hoeverre hij weer beter kan worden, straks weten we dat hopelijk wel”, zegt zijn vader.

De ouders van Geuko zijn blij dat er eindelijk schot in de zaak komt, want tot nu toe kon geen enkel ziekenhuis hen helpen door gebrek aan kennis. Amerikanen konden hen wel helpen, maar de bijbehorende kosten van 2,5 ton wil de zorgverzekeraar niet vergoeden. Geuko’s ouders zijn een inzamelingsactie gestart, maar daar is tot nu toe nog niet voldoende geld voor opgehaald. Nu is hun hoop gevestigd op de uitkomst van het onderzoek van het Radboudumc en hopelijk kunnen ze een medisch specialist uit Amerika naar Nederland laten komen.

De verkoudheidsvirus die de jongen in 2016 opliep lijkt verwant aan het poliovirus en komt in Nederland nauwelijks voor. Er is hier dan ook weinig bekend over AFM, want artsen hoeven er geen meldingen van te maken. Over het aantal mensen met acute spierverslapping is niet te zeggen.  

Door: Redactie Nationale Zorggids