Normal_tiener_meisje_puber

De opvang bij Sterk Huis in Goirle voor slachtoffers van eergerelateerd geweld zit overvol. Op de locatie die officieel tien opvangplekken telt, verblijven momenteel zeventien mensen. Ze komen uit heel Nederland. Volgens een medewerker van Sterk Huis laait ‘de periode van achterlating’, ieder jaar in de maanden net voor de zomervakantie weer op. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid op basis van berichtgeving in het Brabants Dagblad. 

Jongeren worden in de vakantie meegenomen naar het land van herkomst. Omdat daar een huwelijkskandidaat op ze wacht, weten ze niet of ze terugkeren naar Nederland. Soms is het gedrag van de kinderen voor de ouders aanleiding om ze achter te laten en door familie te laten 'heropvoeden'.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 2.500 tot 3.000 zaken door de politie geregistreerd waarbij eergerelateerd geweld (vermoedelijk) een rol speelt.

Sterk Huis

Sterk Huis vangt slachtoffers op uit heel Nederland en heeft tien veilige opvangplekken, waar vooral jonge vrouwen en moeders met kinderen verblijven. Ze wonen er weken tot meer dan een jaar. De opvang zit altijd vol, met pieken zoals in deze maanden.

Door: Nationale Zorggids