Jongeren moeten lang wachten voordat ze weg kunnen uit de gesloten jeugdzorg

Jongeren in de gesloten jeugdzorg die toe zijn aan meer vrijheden moeten hier vaak erg lang op wachten, terwijl dit schadelijk is. Dat meldt NU.nl.

Het is voor jongeren zeer nadelig om langer dan een halfjaar in de gesloten jeugdzorg te zitten. Toch komt dit steeds vaker voor. Er zijn namelijk niet genoeg plaatsen om deze jongeren op te vangen.

Wachtlijsten

"Kinderen horen zo kort mogelijk in de gesloten jeugdzorg te zitten. Door een tekort aan vervolgplekken en lange wachttijden lukt dit vaker niet dan wel”, aldus Maria de Jong, familie- en jeugdrechtadvocaat.

Gesloten jeugdzorg is alleen bedoeld voor jongeren die een gevaar voor zichzelf zijn. Vaak mogen ze niet naar buiten en het komt ook voor dat ze op hun kamer opgesloten worden. Op een gegeven moment mogen de jongeren de gesloten jeugdzorg verlaten. Ze hebben dan nog wel hulp nodig, maar die hulp is niet altijd beschikbaar. Daardoor blijven ze te lang in de gesloten jeugdzorg zitten.

Verlenging

Het komt vaak voor dat rechters een verblijf in de gesloten jeugdzorg om deze reden verlengen. "De belangrijkste reden voor verlenging is een tekort aan passende behandelplekken voor deze jongeren”, zegt De Jong. "Het schrijnende aan uitspraken van rechters over verlenging is dat je in het besluit vaak leest hoe schadelijk het verblijf in de gesloten jeugdzorg kan zijn. Dat kinderen juist door de geslotenheid heel agressief of juist depressief worden."

Veel jeugdzorgorganisaties doen er in de tussentijd van alles aan om het wachten te verzachten. Zo mogen sommige jongeren alvast kennismaken bij vervolgplekken, bijvoorbeeld door mee te eten.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong