Van der Burg zoekt plekken voor alleenreizende minderjarige asielzoekers

Het blijft de komende 2,5 weken "ontzettend spannend" om voldoende opvangplekken voor vooral alleenreizende kinderen te vinden die asiel willen aanvragen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). De komende nacht is er voor iedereen een slaapplek, maar het blijft elke dag spannend, zegt hij. Hij weet nog niet of hij opnieuw een oproep aan alle burgemeesters gaat doen om alleenreizende kinderen in hun gemeente op te vangen. Dat deed hij ruim een jaar geleden. Wel moet Van der Burg weer elke dag bellen en appen met burgemeesters om aan te dringen om vooral minderjarige asielzoekers onderdak te bieden.

De afgelopen tijd is er een forse toename van het aantal asielzoekers, ziet ook Van der Burg. "September is sowieso de drukste maand." Het grootste probleem is de situatie van alleenreizende minderjarige asielzoekers (amv's), zegt de demissionair staatssecretaris. "De instroom van amv's is echt buitengewoon hoog. Daar zoeken we het meeste plekken voor. En die zijn het moeilijkste te vinden."

Hij zei verrast te zijn door het bericht van UNICEF, dat signalen had dat er komende nacht onvoldoende bedden waren voor tientallen alleenreizende kinderen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet weten dat er voor de komende nacht voor iedereen een slaapplek is, maar dat het elke dag "spannend blijft".

Kijken met de dag

Voor donderdagavond moeten nog voldoende opvangplekken worden geregeld, zei Van der Burg. "Het is nu letterlijk weer dat je 24, 48 uur vooruitkijkt."

De staatssecretaris heeft woensdag tegen het COA gezegd dat bij de verdeling van bedden voorrang moet worden gegeven aan amv's en ouders met kinderen. Asielzoekers zonder kinderen en alleenreizende mannen moeten desnoods op stoelen slapen.

Einde festivalseizoen

Op 1 oktober gaat een aantal opvanglocaties weer open, omdat het festivalseizoen afloopt. Van der Burg hoopt dat daarmee de huidige druk van de ketel wordt gehaald.