Meer dan 50 gevallen van mazelen in Brabant en Limburg

Het aantal besmettingen met mazelen is opgelopen tot boven de vijftig. De regio Brabant-Zuidoost is het zwaarst getroffen met 43 gevallen. In Limburg-Noord hebben zeker vier mensen de ziekte opgelopen, in de regio Hart voor Brabant zijn drie gevallen bekend en in Zuid-Limburg is er één patiënt. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

 

In heel 2023 waren er zeven gevallen in heel Nederland en in 2022 zes. In 2021 werd de ziekte helemaal niet vastgesteld, vermoedelijk door maatregelen tegen het coronavirus. De laatste grote epidemie was in 2013. Toen liepen bijna 2700 mensen in Nederland mazelen op.

Ernstige complicaties

Mazelen zijn heel besmettelijk. Voor de meeste mensen die mazelen oplopen, verloopt de ziekte relatief mild, maar soms kunnen patiënten ernstige complicaties krijgen, zoals longontsteking of hersenvliesontsteking. In zeldzame gevallen overlijden mensen aan mazelen. Voor de jongste kinderen is het risico groter dan voor volwassenen.

Lage vaccinatiegraad

Kinderen in Nederland kunnen worden gevaccineerd tegen mazelen, maar de vaccinatiegraad is in de afgelopen jaren gedaald tot minder dan 90 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat een bevolking goed beschermd is wanneer 95 procent ingeënt is.

Door: ANP