Normal_tralies__ggz__tbs__gevangen__crimineel24

Een zwangere vrouw die vastzat voor een ernstig strafbaar feit, mag haar tijd thuis uitzitten zodat ze thuis kan bevallen. Dit besloot de rechtbank in Leeuwarden gisteren. Gisteren is zij vrijgelaten, onder bepaalde voorwaarden. Ze verliest haar status als verdachte niet en moet daarom ook in contact blijven met de Reclassering. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het is wettelijk toegestaan in Nederland om een zwangere gevangene in detentie te houden. Wie hiervoor een advocaat in handen neemt, kan een verzoek indienen bij de rechtbank zodat de voorlopige hechtenis geschorst wordt.

Het Openbaar Ministerie stond gisteren tegenover de vrouw en wilde dat zij in de gevangenis bleef, juist omdat zij een ernstig strafbaar feit heeft gegaan. Haar advocaat zegt hierover: “Het gaat hier om een first offender die op bevallen staat. Ik vind het heel traumatisch en ook wel bezwarend om de vrouw in de gevangenis te laten bevallen.” In de uitspraak in handen van het AD staat te lezen dat de rechtbank het verzoek toestaat omdat het op grond van de verkregen inlichtingen en gebleken omstandigheden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids