Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Vrouwen die op jonge leeftijd een beroerte krijgen en daarna zwanger worden, krijgen vaker zwangerschapscomplicaties, zoals een verhoogde bloeddruk, het HELLP-syndroom en vroeggeboortes dan vrouwen zonder een eerder herseninfarct. Daarnaast komt bij hen ook vaker een miskraam en doodgeboorte voor, ontdekte promovenda Mayte van Alebeek. Dit meldt Radboudumc. 

Jaarlijks worden wereldwijd 13 miljoen mensen getroffen door een beroerte. Ongeveer 2 miljoen van hen zijn tussen de 18 en 50 jaar oud. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer vijfduizend mensen een beroerte. Dat zijn er ongeveer veertien per dag.

Vrouwen die op jonge leeftijd een herseninfarct of TIA hebben gehad ondervinden vaker zwangerschapscomplicaties dan gemiddeld. De kans op een miskraam is onder deze vrouwen ruim 35 procent, tegenover 13,5 procent bij vrouwen zonder TIA over herseninfarct. Doodgeboorte komt ruim 6 procent vaker voor, vroeggeboorte bijna 8 procent vaker en het risico op het HELLP-syndroom is ook flink verhoogd met 8 procent. Waar 12,2 procent van de vrouwen zonder beroerte een hoge bloeddruk heeft tijdens de zwangerschap, heeft 33,3 procent van de zwangere vrouwen na een beroerte dit.

Door: Nationale Zorggids