Normal_vaccineren_inenten_baby

Alle ouders van pasgeboren baby's in Barneveld krijgen een speciaal vaccinatiegesprek met een jeugdarts van de GGD aangeboden. Hiermee wil Barneveld de vaccinatiegraad in de gemeente verbeteren. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid is geïnteresseerd in de aanpak. Dit meldt RTL Nieuws.

Landelijk wordt meer dan 90 procent van de kinderen ingeënt tegen infectieziekten als kinkhoest, mazelen, bof en rode hond. In Barneveld krijgt maar 66 procent van de kinderen die prikken en de deelname daalt. Volgens de gemeente komt dat enerzijds omdat in de Gelderse gemeente veel bevindelijk gereformeerden wonen, die op religieuze gronden bezwaar hebben tegen vaccinaties. Anderzijds zijn er net als elders in het land meer ouders die om andere redenen tegen de prikken zijn.

Vrijwillig extra gesprek met eerlijke informatie

Daarom biedt Barneveld aan ouders van pasgeboren baby's vrijwillig een extra gesprek van twintig minuten aan over vaccinaties. Niet om de druk op ouders te vergroten om hun kinderen te laten vaccineren, maar om eerlijke informatie te geven. Het is aan de ouders welke keuze zij daarna maken.

Zo’n 98 procent van de ouders staat open voor zo’n gesprek. Dat lijkt alvast veelbelovend. In januari worden de nieuwe cijfers van de vaccinatiegraad bekend, en zal dus blijken of de aanpak het gewenste effect heeft. 

Haagse belangstelling 

Inmiddels heeft Den Haag ook belangstelling getoond voor de Barneveldse methode: vandaag bezoekt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid de gemeente. Mogelijk wordt de aanpak in de toekomst in andere gemeenten geïntroduceerd waar de vaccinatiegraad laag ligt. 

Door: Nationale Zorggids