Vaccinatiegraad Amsterdam in 2022 gedaald naar 83,3 procent

De vaccinatiegraad in Amsterdam is in 2022 wederom gedaald. Waar de vaccinatiegraad voor 2020 nog boven de gewenste 90 procent lag, daalde deze de afgelopen twee jaar flink hard. In 2021 kreeg 88,7 procent van de kinderen tot 2 jaar een prikje en vorig jaar daalde dat percentage naar 83,3 procent. Zorgwethouder Alexander Scholtes zegt zich kapot te zijn geschrokken. Besmettelijke ziekten zoals de mazelen krijgen hierdoor een grotere kans op verspreiding. Dit meldt het Parool. 

Naast het hogere risico op mazelen, neemt ook de kans op baarmoederhalskanker toe door een lagere opkomst voor de HPV-vaccinatie en terugkomen door de afname in het aantal DTP-vaccinaties. In Amsterdam zijn namelijk ook steeds minder kleuters, schoolkinderen en tieners gevaccineerd tegen dergelijke ziekten.

Risico op uitbraken in niet-gevaccineerde wijken

Vooral in de wijk Nieuw-West is de vaccinatiegraad laag met 71 procent. Mensen die dicht bij elkaar wonen en massaal niet gevaccineerd zijn, hebben een groter risico op mazelen. Dat was ook te zien in wijken in New York waar orthodoxe Joden wonen die zich niet laten vaccineren. Daar raakten 423 mensen besmet met mazelen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky