Normal_corona-5174671_640

Aan de oproep van het Emma Kinderziekenhuis om moedermelk te doneren voor corona-onderzoek is meer dan gehoor gegeven. Meer dan vijfduizend vrouwen hebben sinds de oproep dinsdagavond aangeboden om hun moedermelk te doneren. Borstmelk van vrouwen die besmet zijn geweest met het coronavirus, blijken antistoffen hiertegen te hebben. Daarom deed het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van Amsterdam UMC, hiervoor een oproep in tv-programma Jinek. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis gaan uitzoeken of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen, tijdens een tweede golf. Ook na het verwarmen van de melk (pasteuriseren) zijn de antistoffen nog aanwezig en dat is belangrijk om te weten, omdat moedermelk pas na pasteurisatie bruikbaar is voor andere personen.

Preventieve behandelmethode

Het moet nog blijken of de moedermelk werkzaam is als preventieve behandelmethode tegen het coronavirus, bijvoorbeeld in de vorm van ijsblokjes met toegevoegde smaak. “We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen”, zegt Hans van Goudoever, hoofd Emma Kinderziekenhuis.

Moedermelk doneren

De oproep was bedoeld om duizend vrouwen te werven die moedermelk willen doneren, maar nu hebben zich al vijfduizend vrouwen gemeld. Vrouwen kunnen zich nog altijd melden via covid.milk@amsterdamumc. De vraag is of ze 100 milliliter melk willen kolven voor de studie die een samenwerking is met de Nederlandse Moedermelkbank, de afdeling Experimentele Virologie, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.

Door: Nationale Zorggids