Normal__bekkenbodemklachten_na_bevalling_komen_vaker_voor_dan_vrouwen_denken_

Veel meer vrouwen hebben bekkenklachten na de bevalling dan ze zelf denken. Volgens gynaecoloog Leonie de Jong-Speksnijder van het Erasmus MC praten vrouwen er nog steeds bijna niet over en is de voorlichting erover ook niet voldoende. Dit leidt ertoe dat vrouwen vaak denken dat ze de enige met bekkenbodemklachten zijn, terwijl één op de vier er na de bevalling mee kampt. Dit meldt het Erasmus MC. 

Nieuwe moeders denken ook vaak dat hun klachten normaal zijn en horen dat van naasten of vriendinnen. Daardoor blijven ze ermee rondlopen, terwijl veel van de klachten goed te verhelpen zijn, aldus De Jong-Speksnijder. Klachten als urineverlies, verlies van ontlasting en verzakkingen kunnen vlak na een vaginale bevalling ontstaan, maar ook pas jaren erna. Chronische pijn en pijn tijdens de seks zijn ook symptomen van bekkenklachten, omdat de bekkenbodemspier daarbij te gespannen blijft.

Totaalruptuur 

Vooral vrouwen die lange tijd moesten persen tijdens de bevalling of vrouwen die een totaalruptuur hadden, lopen rond met klachten aan de bekkenbodemspier, blijkt uit onderzoek van de gynaecoloog. “Verder zagen we in ons onderzoek dat goed kunnen poepen na een totaalruptuur beschermt tegen ongewild ontlastingsverlies.”Schade aan de bekkenspier is echt niet ongewoon: tussen de 15 en 40 procent van de vrouwen heeft na de bevalling in enige vorm schade opgelopen aan de bekkenbodemspier of anale kringspier. In 10 procent van de gevallen moet een operatie plaatsvinden om de schade te herstellen.

Betere voorlichting

De Jong-Speksnijder pleit voor meer voorlichting over bekkenbodemklachten, omdat het veelal nieuwe moeders zijn die bij klachten niet meteen daaraan denken. Voorlichting zou bijvoorbeeld tijdens zwangerschapscursussen kunnen plaatsvinden. Er is daar wel kort aandacht voor de bekkenbodemspier en bijbehorende oefeningen, maar of deze goed worden uitgevoerd wordt nauwelijks gecontroleerd. En dan kunnen juist die oefeningen verkeerd uitpakken, stelt de gynaecoloog. Ze adviseert vrouwen met bekkenklachten om deze serieus te nemen, hulp te zoeken en passende bekkenoefeningen te doen in samenwerking met een gespecialiseerd fysiotherapeut.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky