Ministerie roept gemeenten op leges voor beginnende gastouders te verlagen

Het moet voor beginnende gastouders makkelijker gemaakt worden om een opvang te openen. Als het aan het ministerie van Sociale Zaken ligt, verlagen gemeenten de leges voor het registreren van zo'n opvang in het Landelijk Register Kinderopvang. In sommige gemeenten zijn deze zo hoog, dat gastouders hun plannen niet doorzetten. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

De GGD voert voor aanvang altijd een inspectie uit in opdracht van de gemeente. Is een gastouder goedgekeurd, dan registreert de gemeente deze in het Landelijk Register Kinderopvang. Veel gemeenten doen dit gratis, maar er zijn ook genoeg gemeenten die hier geld voor vragen. In Stadskanaal zijn de leges nog betaalbaar: 19 euro. Maar wie in Haarlem een gastouderopvang opent, moet daar bijna 800 euro voor betalen.

Tekort aan kinderopvangplekken

Gemeenten hebben al tekorten aan kinderopvangplekken en het ministerie van Sociale Zaken vreest dat de hoge leges ervoor zorgen dat er nog minder plekken komen. Deze roept gemeenten dan ook op om die onnodige drempels los te laten en open te zijn over de totstandkoming van het leges-bedrag.

Door: Nationale Zorggids