Geen reden om pauzeknop in te drukken voor plannen kinderhartchirurgie

Het plan van demissionair zorgminister Ernst Kuipers om de kinderhartchirurgie te centraliseren mag doorgaan. De universitaire medische centra van Utrecht en Leiden/Amsterdam hadden bezwaar gemaakt tegen dit plan. De voorzieningenrechter heeft vrijdag besloten dat het besluit van Kuipers momenteel nog geen "onomkeerbare gevolgen" heeft en er daarom geen reden is om de pauzeknop in te drukken.

De rechtbank in Utrecht oordeelde in dit kort geding slechts of de plannen voor centralisatie gepauzeerd moeten worden. De zaak zal aan het einde van dit jaar inhoudelijk dienen. Dan oordeelt de rechter definitief of het besluit van Kuipers rechtmatig is. Vervolgens kunnen de partijen nog in beroep gaan.

Kinderhartchirurgie concenteren

Momenteel vinden de operaties aan aangeboren hartafwijkingen bij kinderen op vier locaties plaats: in het Erasmus MC in Rotterdam, het UMC Groningen, het UMC Utrecht en in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL), opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC. Al langer is het de bedoeling dat deze kinderhartchirurgie geconcentreerd wordt, in twee of drie ziekenhuizen. Kuipers besloot dat de operaties vanaf oktober 2025 alleen nog mogen plaatsvinden in de umc's van Rotterdam en Groningen.

Door: ANP