Rechter doet vandaag uitspraak in zaak baby in ondergrondse container

De rechtbank in Amsterdam maakt vandaag bekend wat de straf is voor twee ouders die in 2021 hun baby in een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam-Zuidoost hebben achtergelaten. Ook worden ze ervan verdacht in december 2019 een baby te hebben gedood en begraven. Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, krijgen beide ouders die destijds minderjarig waren 1,5 jaar jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs. Dit meldt RTL Nieuws.

Gelukkig werd het meisje op de bewuste zondagavond 21 februari 2021 door een voorbijganger gehoord, die hulpverleners inschakelde. Het meisje van nog geen dag oud overleefde het en staat nu onder gezag van jeugdbescherming. Politie wist de ouders van het meisje te vinden via een kassabon die in de tas zat waarin de baby was achtergelaten. Op 24 februari 2021 meldden beide minderjarige ouders zich bij de politie, die ze aanhield op verdenking van poging tot moord.

Babylijkje

In december 2019 is er sprake geweest van een bevalling waarbij een kindje levend ter wereld kwam. Bijna 2 jaar later vind de politie in een tuin van een woning in Amsterdam-Zuidoost een babylichaampje van een meisje, dat met zo’n 36 weken ter wereld is gekomen. Forensisch onderzoek wees uit dat beide verdachten de ouders zijn. Hoe de baby om het leven is gekomen is nooit duidelijk geworden en vader en moeder weigeren hierover een verklaring af te geven.

"Het OM is van mening dat de ernst van de strafbare feiten en de kans op herhaling niet genegeerd kunnen worden", staat in een verklaring. "De verdachten moeten beseffen dat hun handelen niet zonder gevolgen blijft. Dat is ook voor hun eigen belang."

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky