Vroege uitbraak RS-virus in het noorden; kinderoperaties geschrapt

Het RS-virus waart dit jaar vroeg rond, waardoor de kinderverpleegafdelingen alweer bijna vol liggen. Daarom moet het UMCG operaties voor kinderen schrappen. Waarom het virus al zo vroeg om zich heen grijpt is niet duidelijk. Mogelijk heeft corona het viruspatroon veranderd, denkt hoofd kinder-ic Martin Kneyber van het UMCG. Dit meldt RTV Noord. 

Volgens Kneyber is er een enorm piek gaande. Waar hij de mogelijke oorzaak bij de coronapandemie legt, denkt UMCG-collega Bert Niesters dat het wellicht de weersomstandigheden zijn. “Als het kouder wordt, zitten kinderen vaker binnen. Op school of op de crèche raken ze vervolgens gemakkelijk besmet. Zo zie je maar dat het virus de boeken niet volgt.”

Operaties uitstellen

Hoewel de meeste kinderen er ongeschonden vanaf komen, hebben vooral de jongsten een verhoogd risico op ziekenhuisopname door het RS-virus. Ook zij herstellen daar gelukkig meestal snel van, maar het zorgt wel voor een grote belasting van de ziekenhuizen. En dat is in het UMCG nu het geval, waardoor operaties enkele weken uitgesteld moeten worden.

Vaccineren tegen RS-virus

Dit jaar is een vaccin goedgekeurd tegen het RS-virus, wat vele ziekenhuisopnames moet voorkomen. Zwangere vrouwen krijgen de prik, waardoor hun baby tot zes maanden na de geboorte antistoffen tegen het virus heeft. 

Lees ook: Het RS-virus: wat is het en hoe gevaarlijk is het?

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky