‘Noordelijke ziekenhuizen hebben ook vondelingenkamer nodig’

De meest noordelijke vondelingenkamer van Nederland zit in het Zwolse Isala Ziekenhuis. Andere vondelingenkamers bevinden zich vooral in het westen en zuiden. Als het aan Beschermde Wieg ligt, komt er in één van de noordelijke ziekenhuizen zoals het UMCG, Medisch Centrum Leeuwarden of Martini Ziekenhuis ook een vondelingenkamer. De organisatie gaat hier graag met hen over in gesprek. Dit meldt RTV Noord.

Afgelopen weekend openden in het Amsterdam UMC en Erasmus MC twee nieuwe vondelingenkamers. Inmiddels zijn er dertien verspreid door Nederland. Moeders die niet voor hun baby kunnen zorgen, kunnen hun kindje daar anoniem achterlaten. Als ze hulp nodig hebben, kunnen ze daar ook op de noodknop drukken.

Particuliere vondelingenkamer in Groningen

In 2014 opende in Groningen een particuliere vondelingenkamer, maar deze verdween in 2019 weer. Er is in die tijd in ieder geval één kindje achtergelaten. Omdat de kamer was ondergebracht bij particulieren, was het uiteindelijk niet meer mogelijk om deze open te houden. In die tijd was het ook strafbaar om een kind vondeling te leggen. Hoewel dat volgens de wet nog steeds zo is, gedoogt de overheid vondelingenkamers in ziekenhuizen. Daarom hoopt de Beschermde Wieg ook dat één van de noordelijke instellingen haar verantwoordelijkheid wil nemen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky