Film over het moeizame proces van doneren van moedermelk

Vanaf 4 april vertonen Nederlandse filmtheaters de film MELK. Een film over een vrouw die melk begint te produceren nadat haar baby stilgeboren ter wereld komt. Ze besluit de melk te doneren, maar stuit op zeer strenge regels in ziekenhuizen. Dit meldt Vakblad Vroeg.

De hoofdrol is voor Frieda Barnhard die Robin speelt. Zij en haar partner komen verslagen thuis nadat ze hun doodgeboren kindje hebben moeten achterlaten in het ziekenhuis. Haar melkproductie komt op gang. Robin wil haar borstmelk doneren, maar weet niet waar. Door allerlei strenge regels weigeren ziekenhuizen haar. Ondertussen neemt het aantal flesjes met melk toe en Robin wordt meer vastberaden. Ondertussen zoekt ze naar minder strenge plaatsen die haar melk wél willen aannemen, maar blijft de melk haar diepvries vullen en haar leven innemen.

Zorgpersoneel gespeeld door zorgpersoneel

Robin is dus vertolkt door Friede Bernhard. Het zorgpersoneel in de film is daadwerkelijk werkzaam in de sector. Op het filmfestival van Venetië is MELK geselecteerd voor de Giornate degli Autori Award en heeft het een nominatie gekregen voor Beste Film op de filmfestivals in Zurich en Warschau. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky