Nederlandse vrouwen krijgen later kinderen dan EU-gemiddelde

De leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen was in 2022 30,3 jaar. Dat is hoger dan het Europese gemiddelde van 29,7 jaar. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de Europese Unie hun eerste kind krijgen is het afgelopen decennium toegenomen. Want in 2013 waren EU-vrouwen gemiddeld nog 28,8 jaar toen ze hun eerste kind kregen. Dit meldt CBS.

Nederlandse moeders zijn nog niet de oudste moeders van de EU. In Italië en Spanje ligt de gemiddelde leeftijd dat vrouwen voor het eerst moeder worden het hoogst. Ook in Ierland, Luxemburg, Griekenland en Portugal zijn vrouwen gemiddeld ouder. In België en Duitsland krijgen vrouwen wel eerder een kind (29,5 jaar en 29,9 jaar). Bulgaarse moeders zijn het jongst.

Jaarlijks minder baby's in EU

De EU kreeg er in 2022 3,8 miljoen kinderen bij. In 2021 kwamen er nog 4,1 miljoen baby’s ter wereld. Sinds 2008 daalt het aantal geboorten in de EU, zo ook in Nederland. Het aantal levend geboren kinderen is hier met 5 procent afgenomen sinds 2008. Vooral jonge vrouwen stellen het moederschap uit.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky