Nieuwe adopties uit het buitenland per direct stopgezet

Demissionair minister Weerwind van Rechtsbescherming zet per direct alle buitenlandse adopties stil. Alleen de adoptieprocedures die zijn opgestart mogen nog worden afgerond. Een Kamermeerderheid vroeg de minister in april om een plan die interlandelijke adoptie zorgvuldig moest afbouwen. Dit meldt Rijksoverheid.

Fiom is gevraagd geen nieuwe inschrijvingen meer te behandelen. Aspirant adoptieouders met een Buitenlands Kind ter Adoptienummer hoeven zich hierover geen zorgen te maken. Voor hen gaat de procedure gewoon door, inclusief informatie- en voorlichtingsbijeenkomsten. Afhankelijk van de vorm van het afbouwplan kan het wel zijn dat de adoptieprocedure in enkele gevallen niet wordt afgerond. Het afbouwplan gaat waarschijnlijk in september naar de Tweede Kamer. Nederlanders met een kinderwens die willen adopteren, kunnen dat nog doen via binnenlandse adoptie of het alternatief pleegouderschap.

Zorgvuldigheid staat voorop

“De laatste jaren is er veel gediscussieerd over interlandelijke adoptie. Niet alleen door geadopteerde kinderen die een trauma opliepen, maar ook door anderen die hun adoptie juist als waardevol hebben ervaren. Dit staat voor mij naast elkaar. Ook nu interlandelijke adoptie wordt afgebouwd. Voor betrokkenen komt het nieuws dat we nu definitief gaan stoppen mogelijk als een schok en maakt dit veel emotie los. Ik ben mij daar zeer van bewust. Daarom staat zorgvuldigheid bij het afbouwen voorop.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky