Normal_opa_ouderen_wachten_bejaarden

In Nederland overlijden steeds meer mensen na een val en het sterftecijfer ligt vooral hoog onder 70-plussers. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen vorig jaar 3.884 mensen binnen 30 dagen na een val te overlijden, wat een stijging van 40 procent is ten opzichte van vijf jaar geleden. VeiligheidNL zet daarom steeds vaker trainingen in en geeft tips om valincidenten onder ouderen te verminderen. Dit meldt Volkskrant.

Omdat ouderen een kwetsbare groep zijn en veel huisartsen en zorgaanbieders al waarschuwen voor valpartijen, worden ouderen juist te bang om te vallen. Dat zegt ouderendeskundige Saskia Kloet van VeiligheidNL. Door valangst verhoogt juist het risico om te vallen. De cursus die VeiligheidNL en het Trimbos Instituut aanbieden zou kunnen helpen om over deze angst om te vallen heen te komen.

Ook zou medicatie een rol kunnen spelen bij het aantal valpartijen. Zo vormen slaappillen en bloeddrukverlagers een risico, bijvoorbeeld wanneer tijdens de nacht wordt opgestaan om naar het toilet te gaan. De ouderen kunnen nog slaperig zijn of even duizelig worden wanneer na een periode van rust opeens wordt opgestaan. Het huis en leefwijze aanpassen zou daarom een slimme keuze zijn. Goede verlichting, een beugel aan de muur en antisliptegels in de badkamer zouden volgens Kloet al een groot verschil kunnen maken.

Door: Redactie Nationale Zorggids