Normal_rollator

Van de veertig organisaties die kans maakten op de Valpreventie Award 2017 is er één geselecteerd als winnaar: Kinesis Fysiotherapie in Peize. Zij organiseerden tijdens de Valpreventieweek van VeiligheidNL drie goedbezochte inloopochtenden, waarbij de geïnteresseerden werden geïnformeerd, gescreend en getest op het gebied van valpreventie. Daarnaast volgden de deelnemers een workshop Actie Reactie, In Balans of Beweeg je Zeker. Deze praktijk is gekozen omdat zij ouderen aanzetten tot actie en ouderen vroegen om een Gouden Tip over hoe deelnemers te motiveren voor valpreventie. Dat meldt VeiligheidNL. 

Het thema van de Valpreventieweek van dit jaar was ‘Hup, in de benen: doe de dagelijkse dingen thuis nét even anders’. Meer dan veertig zorgverleners organiseerden activiteiten voor ouderen om extra aandacht te geven aan valpreventie en om ouderen in de benen te krijgen. Zo werden gratis proeflessen voor kracht- en balansoefeningen aangeboden, informatiemiddagen georganiseerd, screenings gedaan en rollators gecheckt. Veel ouderen zijn aangezet tot actie tijdens deze week én daarna.

Hup, in de benen kan natuurlijk het hele jaar door, ook ná de Valpreventieweek, zegt VeiligheidNL. Met het ouder worden neemt namelijk ons uithoudingsvermogen af, vermindert onze spiermassa en reageren we wat trager. Hierdoor neemt de kans op vallen toe. Tijdens de Valpreventieweek heeft VeiligheidNL daarom een ludiek ‘reactietestje’ gelanceerd, die al meer dan 35.000 keer is gedaan. Het testje leidt naar zeven kleine beweegtips om in de benen te komen tijdens de dagelijkse activiteiten, en dus geen extra tijd kosten. Denk aan de balans proberen te houden tijdens het tandenpoetsen. De tips zijn opgesteld door VeiligheidNL, in samenwerking met KBO-PCOB, Buurtzorg Nederland en fysiotherapeuten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids