Technologie verbetert kwaliteit leven

Technologische hulpmiddelen kunnen de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)- campus Den Haag en de gemeente Den Haag. Het gebruik van ten minste drie technologische hulpmiddelen verhoogt de kwaliteit van leven licht bij ouderen boven de 81 jaar. Dit meldt Nu.nl.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het project iZi Gezond Lang Thuis. Meer dan honderd ouderen uit de Haagse wijk Escamp testten verschillende technologische hulpmiddelen. Het ging hierbij om bestaande hulpmiddelen en om innovatieve technologieën. Vervolgens werden de effecten van deze technologieën op zelfredzaamheid, veiligheid, fysieke kwaliteit van leven en zorgkosten (Wmo en huisarts) getest. Duidelijke effecten werden gezien bij de ouderen boven 81 jaar. Als zij gebruik maakten van ten minste drie verschillende hulpmiddelen, had dit een positief effect op de fysieke kwaliteit van leven. 

Voorwaarden voor succesvolle inzet van technologie bij ouderen 

Om effect te hebben, moet de inzet van technologie wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ouderen het zelf willen gebruiken, de technologie moet goed worden uitgelegd en het moet passen bij de behoeften van ouderen. De Haagse wethouder Kavita Parbhudayal van Zorginnovatie wil de aanbevelingen van de onderzoekers uitvoeren: "De vraag naar zorg groeit en de kosten stijgen. Ik wil dat iedereen de zorg krijgt die nodig is en ik geloof echt dat zorginnovatie daarin de toekomst heeft. Niet omdat ik wil dat machines mensen vervangen, maar om met techniek mensen meer mens te laten zijn".

Door: Nationale Zorggids