Normal_ouderen_senioren_oudere_man

Om de coronacrisis tegen te gaan, gaat de samenleving weer een stukje meer op slot. Des te belangrijker wordt het om eenzaamheid onder ouderen en andere kwetsbare groepen te voorkomen. Daarom roept seniorenorganisatie KBO-PCOB iedere Nederlander op om te blijven omzien naar elkaar. Ook ouderenbond ANBO waarschuwt voor de gevolgen van eenzaamheid en sociaal isolement. Dit melden KBO-PCOB en ANP. 

“In een periode dat het moeilijker wordt om elkaar te ontmoeten, is het nóg belangrijker om oog voor elkaar te hebben en te houden. Premier Rutte gaf zelf ook aan dat eenzaamheid één van de ontwrichtende gevolgen van corona is. Dus pak die telefoon, ga op raamvisite of nodig de ander uit voor een coronaproof wandeling, er is gelukkig nog van alles wel mogelijk.”

Ook is KBO-PCOB tevreden dat er in de supermarkten een strenger beleid komt. Sturkenboom: “Naast de speciale uren voor kwetsbare groepen, is het goed dat er een strenger deurbeleid komt. Samen met de supermarkten denken we graag mee hoe we deze vorm van gastheerschap invulling kunnen geven, zodat iedereen veilig en fijn de boodschappen kan doen.” Ook is de komst van het verplichte mondmasker in openbare binnenruimten aangekondigd. Sturkenboom: “We vragen al langer om de mondkapjes in bijvoorbeeld verpleeghuizen en thuiszorg te verplichten. Het is goed dat er snel duidelijkheid komt.”

Dagbesteding

Ook is het van belang dat ondersteuning op pijl blijft. Sturkenboom: “De dagbesteding werd tijdens de eerste golf bijna in zijn geheel gestaakt. Een heftige belasting voor de mantelzorger die dit op moest vangen. We moeten nu alles op alles zetten om dat nu te behouden. We hebben gezien dat er innovatieve nieuwe vormen van dagbesteding mogelijk zijn. Dus tijd om die creativiteit en flexibiliteit nu in te zetten.” Ook is het van belang dat de zorg en ondersteuning thuis niet verder afschaalt. “Isoleer de zorg niet, want dan isoleer je ook de senioren thuis.”

Telefoonlijn ouderen

Seniorenorganisatie KBO-PCOB én ouderenbond ANBO hebben los van elkaar een telefoonlijn in het leven geroepen om ouders die vragen hebben over corona of een praatje willen maken over andere zaken. De Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB is iedere werkdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur te bereiken op 030 – 34 00 600 en de speciale coronalijn van ANBO is op werkdagen bereikbaar op 0348 – 46 66 66.

Door: Nationale Zorggids