Ouderenzorg en Zorg en Zekerheid ondertekenen ambitieovereenkomst

Tien zorgorganisaties in Zuid-Hollland Noord en het zorgkantoor Zorg en Zekerheid hebben deze week de ambitieovereenkomst voor een meerjarenafspraak ondertekend. Ook ondertekenden de ouderenzorginstellingen de Green Deal en gaan ze via een overeenkomst met Menskracht van het ROC Mondriaan (toekomstig) personeel anders opleiden. Dit meldt Zorg en Zekerheid.

De tien organisaties hebben zich verenigd in AVANT. Eind 2022 zaten zij al samen met Zorg en Zekerheid om een gezamenlijke regiovisie voor de ouderenzorg op te stellen. Samen werken ze aan oplossingen en innovaties om de problemen in de ouderenzorg het hoofd te bieden.

Meerjarenovereenkomst

De regiovisie heeft nu weer een stap gezet met de ondertekening van de drie overeenkomsten. Het Wlz-inkoopkader moet de uitvoering van de regiovisie zoveel mogelijk ondersteunen en daarom is deze ambitie omschreven in de getekende overeenkomst. Uiteindelijk willen de verzekeraar en AVANT een meerjarenovereenkomst kunnen opstellen waarin personeelstekorten, toegankelijkheid van zorg en zo lang mogelijk zelfstandig (thuis) wonen centraal staan.

Green Deal

Voor een duurzamere ouderenzorg is ook de Green Deal ondertekend door alle tien de AVANT-leden. En omdat in de regiovisie ook opleiden & scholen staat vastgelegd, is er aandacht voor één specifiek project waarvoor ook een handtekening is gezet: Zorgexpeditie. Binnen dit project worden toekomstige zorgverleners klaargestoomd voor de ouderenzorg en krijgen ze een landelijk erkend mbo-certificaat. Hiermee kunnen ze meteen aan het werk in een van de AVANT-zorgorganisaties, zoals Alrijne Zorggroep, AciVite en Marente.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky