Kwetsbare ouderen moeten voortaan zelf oogdruppels toedienen

Ouderen met een oogaandoening als glaucoom hebben iedere dag medicinale oogdruppels nodig. Een wijkverpleegkundige komt bij kwetsbare ouderen langs om deze druppels toe te dienen. De handeling is lastig voor mensen met bijvoorbeeld trillende handen. Vanwege personeelstekorten moeten mensen in Zuidoost-Brabant dit zelf gaan doen. Dit hebben de twaalf grote regionale zorgorganisaties laten weten op VVT Platform Zuidoost-Brabant, meldt het Eindhovens Dagblad. 

Volgens de zorgorganisaties betekent dit niet dat de zorg volledig stopt, maar oogdruppels toedienen is sinds deze maand officieel geen zorgtaak meer van wijkverpleegkundigen. Bestaande cliënten krijgen uitleg, training of een druppelbril. De zorgorganisaties stellen dat ouderen deze hulp helemaal niet nodig hebben en dat zij dit prima zelf kunnen met een druppelbril of ondersteuning van een mantelzorger. “Krijgt iemand oogdruppels voorgeschreven van de arts? Dan geeft de apotheek heel duidelijk instructies mee."

Uitzondering

Als het zelfstandig oogdruppelen niet lukt vanwege medische redenen of als het niet lukt met behulp van een mantelzorger of druppelbril, dan kunnen de zorgorganisaties kijken of er ruimte is om hiervoor een zorgverlener in te zetten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky