Normal_trauma_helikopter__still_

“Dankzij traumahelikopters worden op de honderd vluchten drie patiënten gered die het anders niet hadden gehaald”, zegt traumachirurg Maartje Terra. Vandaag viert de traumahelikopter zijn twintigste verjaardag. Hulpverleners onderstrepen het belang van de helikopters. Dat meldt de NOS.

Zo'n twintig jaar geleden hadden hulpverleners alleen de mogelijkheid om via de ambulance naar de plaats van het ongeval af te reizen. Door de komst van de traumahelikopter is de overlevingskans groter geworden en de laatste jaren neemt de overlevingskans verder toe. Terra: "Bij grote ongelukken vliegen een chirurg en een anesthesioloog mee. Daardoor kunnen we al op de plek van het ongeluk opereren." Denk bijvoorbeeld aan het openen van de borstkas zodat er een bepaalde vorm van hartmassage gegeven kan worden.

Lange tijd mochten traumahelikopters alleen overdag vliegen, maar sinds 2011 mogen ze ook 's nachts worden ingezet. Het kost 's nachts wel meer tijd om te vertrekken, omdat dan bijvoorbeeld niet in de bebouwde kom mag worden geland.

In Nederland gaan de traumahelikopters ongeveer 7.000 keer per jaar de lucht in. Er zijn, verspreid over het land, vier helikopters. Het VUmc in Amsterdam, het Radboud UMC in Nijmegen, het Erasmus MC in Rotterdam en het UMCG in Groningen hebben een 'Lifeliner' klaar staan. In Lelystad staat een reservehelikopter. In Rotterdam ging het toestel vorig jaar het vaakst de lucht in, zo'n 2000 keer. 

© Nationale Zorggids