Normal_vaccinatie_prik_2534

De griepprik die ouderen en chronisch zieken hoort te beschermen tegen de griep, lijkt niet aan te sluiten bij het huidige virus dat nu in Nederland heerst. De griepprik beschermt goed tegen het type A-virus, maar het type B-virus in het vaccin sluit niet aan op de huidige rondwarende B-griep. Dat betekent dat mensen toch ziek kunnen worden, ondanks de griepprik. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De Wereldgezondheidsorganisatie beoordeelt ieder halfjaar de griepprik en tegen welke virussen deze bescherming moet bieden. Er zitten drie griepvirussen in. Door een verkeerde inschatting vorig jaar met het type A-virus duurde de griepepidemie langer dan gemiddeld. Gé Donker, huisarts en epidemioloog bij het NIVEL denkt dat het dit jaar anders zal zijn. “Er zijn wel wat mensen geïnfecteerd met het B-virus, maar nog niet heel veel. Bovendien is de B-griep meestal minder heftig qua ziekteverschijnselen", aldus Donker. Toch hebben mensen aangegeven dat de symptomen lijken op die van de Mexicaanse griep.

Ook het RIVM vindt het meevallen hoe veel mensen geïnfecteerd zijn met de B-griep. Zij denken dat de afwijking in het vaccin niet zo ernstig is als gezegd wordt. De Grote Griepmeting sluit echter niet uit dat er nog meer mensen besmet raken. “Aan het einde van het seizoen zie je vaak dat de B-griep de kop op steekt. Mensen kunnen dan zelfs een tweede keer de griep krijgen”, zegt Carl Koppeschaar, directeur van de website.

©Nationale Zorggids