Normal_mandje_eten

Veel Nederlanders zijn zich niet bewust van een gevaarlijk tekort aan vitamine K dat zij mogelijk hebben. Hierdoor kan het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk oplopen, omdat bloedvaten hun elasticiteit verliezen. Maar liefst 40 procent van de Nederlanders krijgt niet genoeg van deze vitamine binnen. Dit meldt Nu.nl.

Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht concluderen dat men in Nederland een ernstig tekort aan vitamine K heeft. Volgens biochemicus Cees Vermeer van de Universiteit van Maastricht is het zelfs zo erg dat hij de schade vergelijkt met het roken van twee pakjes sigaretten per dag.

Vitamine K krijg je veelal binnen via voeding. Onder andere kaas, kwark en groene groenten bevatten veel vitamine K. Een portie boerenkool levert je al de nodige vitamines op. Een tekort aan vitamine K zorgt ervoor dat je bloedvaten op den duur minder elastisch worden en kunnen verkalken. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Inmiddels is een speciale meter op de markt gebracht. Huisartsen en fysiotherapeuten kunnen zo snel en pijnloos meten hoeveel vitamine K hun patiënt in zijn of haar lichaam heeft. Gemiddeld moet je ongeveer 100 microgram van de vitamine per dag binnenkrijgen. Er bestaan ook supplementen voor vitamine K.

© Nationale Zorggids