Logo_logo_erasmusmc_rotterdam

Vrouwen die last hebben van opvliegers en vaginale droogheid kunnen tijdens de overgang baat hebben bij het eten van sojarijke voeding en rode klaver. Ook extracten hiervan in supplementen verminderen de frequentie van deze klachten in lichte mate. Onderzoekers van het Erasmus MC komen tot die conclusie na een analyse van ruim zestig wetenschappelijke studies hierover. Dat meldt het Erasmus MC.

Ongeveer tachtig procent van de vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers, vaginale droogheid en nachtelijk zweten. Bijna de helft van de vrouwen in de westerse landen kiest ervoor om natuurlijke middelen te gebruiken tegen overgangsklachten. Dit doen zij vanwege de negatieve gevolgen van medische behandelingen op de gezondheid en het risico op borstkanker.

Mede-auteur dr.ir. Trudy Voortman: “Uit onze analyse blijkt dat er veel studies zijn gedaan naar plantaardige therapieën. Helaas is de kwaliteit van de meeste studies niet zo hoog, omdat er bijvoorbeeld sprake was van een kleine steekproef. Als we alle resultaten van deze studies naast elkaar leggen, dan blijkt daaruit dat vrouwen die supplementen slikken waarin 10 tot 100 mg isoflavonen of fyto-oestrogenen zitten, ongeveer één opvlieger minder hebben per dag dan vrouwen die een placebo slikten. Ook hebben zij iets minder last van vaginale droogheid. Voor andere kruidengeneesmiddelen is het bewijs te klein om te zeggen of deze middelen de klachten kunnen voorkomen. Het is dan ook van groot belang om verder onderzoek te doen en over een langere periode te bekijken wat het effect is van plantaardige therapieën op overgangsklachten. Daarnaast is het van belang dat vrouwen een arts raadplegen als zij deze middelen willen innemen, vooral wanneer zij ook andere medicijnen gebruiken.”

Fyto-oestrogenen is een verzamelnaam voor plantaardige stoffen die sterk lijken op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Tijdens de overgang neemt de productie van de vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen af en dat kan leiden tot overgangsklachten. Fyto-oestrogenen kunnen deze overgangsklachten verminderen. Isoflavonen, een groep fyto-oestrogenen, komen voor in peulvruchten, vooral in soja, en enkele andere groenten en granen. Ook bevatten sommige kruidengeneesmiddelen zoals rode klaver veel isoflavonen en worden isoflavonen gebruikt in voedingssupplementen.

In totaal analyseerden de onderzoekers de gegevens van 6653 vrouwen die eerder meegedaan hebben aan studies wereldwijd. 

© Nationale Zorggids