Normal_rss_entry-66623

Een pak vol sensoren kan mensen helpen bij het herstellen van een beroerte. De 41 sensoren houden bij hoe mensen zich bewegen, van hun voeten tot hun handen. Het pak stuurt die gegevens automatisch door naar dataverwerkingsservers. Zo kunnen artsen hun patiënten thuis volgen. Bart Klaassen ontwikkelde het pak samen met een internationaal team en promoveert er woensdag op aan de Universiteit Twente.

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 45.000 Nederlanders een beroerte. Wereldwijd gaat het om tientallen miljoenen mensen. Ze kampen vaak met lichamelijke beperkingen. Kennis over het dagelijks functioneren van de patiënten kan de revalidatie verbeteren. Die kennis kan nu via zo'n pak, thuis onder de kleding gedragen door de patiënt, naar de therapeut.

''Er was al lange tijd grote behoefte aan een dergelijk systeem, maar de technologie was er simpelweg nog niet klaar voor'', vertelt Klaassen. ''Dat is momenteel snel aan het veranderen, dankzij razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van batterijtechnologie, wearables, smart e-textiles en big data analyse.''

Door: ANP