Normal_schildkliermedicijn

Schildklierpatiënten hebben in ieder geval de komende zes maanden nog beperkt toegang tot het schildkliermedicijn Thyrax Duotab. Producent Aspen werkt samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen aan een geschikt vervangend middel, echter zijn de alternatieven tot nu afgeschoten wegens onvoldoende stabiliteit. Dat meldt Skipr.

Aspen verhuisde begin vorig jaar naar Duitsland, waarna de productieproblemen ontstonden. Sindsdien is er nog geen concrete oplossing gevonden voor de tekorten die zijn ontstaan. Want ook een alternatief middel was in februari nauwelijks beschikbaar. Zodra het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vaststelt dat het middel Thyrax Duotab zich weer in rustig vaarwater bevindt, kan Aspen de bevoorrading weer oppakken.

Honderdduizenden Nederlanders maken gebruik van schildkliermedicatie. Toen vorig jaar bekend werd dat er grote tekorten werden verwacht, ontstond er veel onrust. Schildkliermedicijnen komen namelijk erg precies, en een kleine verandering kan grote gevolgen hebben. Hoewel diverse alternatieve middelen zijn voorgedragen, is er nog geen geschikte vervanging gevonden. Er worden namelijk hoge eisen gesteld aan het schildkliermedicijn. Bovendien dient deze eerst een half jaar lang opgeslagen te worden om zo de stabiliteit te beoordelen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids