Normal_werk__stress__moe__werkdruk

De zomervakantie in het zuiden van het land is sinds deze week voorbij. Voor we het weten is de rest van Nederland ook weer massaal aan het werk en daar is niet iedereen even blij mee. Meer dan 60 procent van de mensen heeft last van de zogenoemde after-holiday dip. Ze zien op tegen de sleur die het dagelijks leven met zich meebrengt en missen hun vakantieritme. Kenmerken van een after-holiday dip zijn vermoeidheid, concentratieproblemen, een verminderde eetlust en soms komen ook gevoelens van angst om de hoek kijken. 

Op vakantie meet je jezelf een heel ander ritme aan. Je staat later op, eet wanneer je honger hebt en je hebt eindelijk tijd om urenlang een boek te lezen of in de zee te dobberen. Zodra de vakantie voorbij is, zijn die vrijheden voorbij.

“Op het moment dat de vakantie voorbij is, meet je hele systeem dat het ritme waar je net aan gewend was redelijk abrupt moet worden omgegooid. De wekker bepaalt weer wanneer je op moet staan en ook de tijden waarop je eet en tijd voor jezelf hebt, worden weer een afgeleid van je werkritme”, zegt psycholoog Marielle Borst tegen Vrouw.

Geluksstofjes

De after-holiday dip is niet erkend als ziekte, maar wel een bekend fenomeen. De meeste mensen hebben er vooral last van op de zondagavond voordat ‘het echte leven’ weer begint. Meestal duurt de dip zo’n twee weken en dan komen de geluksstofjes als dopamine en endorfine weer terug. Die zijn namelijk na je vakantie uit balans.

Tips tegen de after-holiday tip

Eén van de belangrijkste tips – iets waar je nu al naar uit kun zien – is het plannen van een volgende vakantie. Door alvast bezig te zijn met een nieuwe trip, heb je iets om naar toe te leven. Daarnaast kan het natuurlijk werken om niet meteen na je vakantie weer aan de slag te gaan, maar eerst een paar dagen thuis doorbrengt om te acclimatiseren. Leuke dingen doen zoals bezoekjes brengen aan familie of andere uitjes helpen ook om over de after-holiday tip heen te komen.

Voordat je op vakantie gaat kun je ook alvast voorbereidingen treffen om niet tegen die dip aan te lopen als je weer terugkomt. Zo is het verstandig om tijdig taken op werk over te dragen aan collega's en al je eigen werkzaamheden af te ronden. Zo ga je niet gestrest weg en is de kans groot dat je ook niet gestrest weer hoeft te beginnen.

Timemanagement.nl heeft de ultieme tip voor mensen die zich meteen hun eerste werkdag weer druk maken om hun inbox: wees flexibel met je out of office-bericht. Laat deze iets langer aanstaan, zodat je niet meteen op iedereen hoeft te reageren en mailers niet direct staan te springen om contact met je op te nemen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids