Normal_spuit_medicijnen

Bij een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU) zonder terugtrekkingsakkoord, is alles erop gericht dat de zorg in Nederland daar zo min mogelijk hinder van ondervindt. Het waarborgen van de continuïteit staat voor minister Bruno Bruins voor Medische Zorg voorop. Producenten van medische hulpmiddelen met een Brits CE-certificaat worden gemaand opnieuw haast te maken bij het omzetten van de registratie. In uiterste gevallen zal Nederland omwille van de volksgezondheid ontheffingen verlenen, zodat operaties of behandelingen gewoon door kunnen gaan. Dit meldt Rijksoverheid. 

Hoewel veel medische hulpmiddelen met een Brits certificaat de afgelopen weken met succes zijn overgezet naar een registratie in één van de EU27-lidstaten, is het onwaarschijnlijk dat fabrikanten ook voor de resterende hulpmiddelen nog voor eind maart de registratieprocedure kunnen doorlopen. Om te voorkomen dat dit tot problemen leidt, zal minister Bruins in het belang van de patiënt en alleen in uitzonderlijke gevallen ontheffingen verlenen. Nieuwe voorraden van cruciale medische hulpmiddelen met een Brits CE-certificaat, die na een no deal Brexit worden geproduceerd, kunnen dan toch worden gebruikt.

Fabrikanten onderschatten situatie

Volgens de minister zijn er nog steeds fabrikanten die de situatie onderschatten. Het is niet zo dat operatiehandschoenen of bloedtesten met een Britse CE-certificaat na een no-deal Brexit ineens onveilig zijn, maar ontheffing is soms nodig om ze te kunnen blijven gebruiken. Bruins heeft de Europese Commissie opgeroepen tot een gecoördineerde aanpak van eventuele tekorten. Mochten deze onverhoopt toch ontstaan, zal Bruins in uitzonderlijke situaties zelf ontheffingen verlenen.

Voor vijftig kritieke medicijnen is inmiddels een oplossing gevonden of worden hiervoor voorbereidingen getroffen. 

Door: Nationale Zorggids