Normal_mug_muggensteek

De klimaatverandering kan er wel eens voor zorgen dat er steeds vaker tropische infectieziekten in Europa voorkomen. Nu al wordt in het gebied rondom de Middellandse Zee met enige regelmatig een uitbraak van zo’n virus gemeld. Doordat het in Europa steeds warmer en natter wordt, kunnen muggen die het virus verspreiden beter overleven. Tijdens een internationaal congres over infectieziekten wordt dan ook gepleit voor meer aandacht en een goede aanpak vanuit de Europese overheden. Dit meldt NOS.

De tropische ziekten knokkelkoorts, chikungunya, zandmugziekte (leishmaniasis) en het TBE-virus (overgedragen door teken) komen al jaren met enige regelmaat voor in landen zoals Italië, Griekenland en Portugal. “En dat zijn de landen waar wij veel op vakantie gaan”, aldus Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen Universiteit en verbonden aan de website muggenradar.nl. Hij stelt dat niet alleen de overheid maar ook burgers zelf moeten meewerken om de muggen die de ziekte overdragen, tegen te gaan. Dat kan bijvoorbeeld door geen bakjes met water in de tuin te laten staan. Daar kunnen de muggen eitjes in leggen, wat voor een nieuwe lading muggen zorgt.

Gunstige omgeving

Door de klimaatverandering is de Middellandse Zee volgens deskundigen voor een aantal maanden per jaar al aan te wijzen als tropische zone. De tijgermug kan zich daarom goed huisvesten in Italië. Ook het TBE-virus dat door teken wordt overgedragen, komt waarschijnlijk vaker voor nu de Italiaanse eilanden steeds warmer en droger worden. Dit maakt het een gunstige omgeving voor besmette teken.

‘Geïmporteerde ziekten’

Voorheen kwamen de ziekten ook al voor in Europa, maar toen ging het met name om zogenoemde ‘geïmporteerde’ ziekten. Iemand die op reis was geweest en daar door een besmette mug is geprikt, nam vervolgens het virus mee naar zijn of haar eigen land. Wanneer een lokale mug deze persoon prikt en vervolgens iemand anders, kan het virus overgedragen worden. Echter blijkt nu dat de muggen zelf steeds vaker het Europese land weten te bereiken. Op het congres werd dan ook benadrukt dat er opgetreden moet worden en dat gewaarschuwd moet worden voor de gevaren. Reizigers worden geadviseerd om in gebieden waar dergelijke tropische infectieziekten heersen, zich goed in te smeren met anti-muggenspray en eventueel te slapen onder een klamboe.

Door: Nationale Zorggids