Klimaatstress of een klimaatdepressie: serieus probleem of slechts een hype?

Als het gaat om het klimaat, lijkt er weinig om positief over te zijn. Daar zijn veel wetenschappers – en burgers – het over eens. Bij sommige mensen zijn de zorgen om klimaatverandering zo groot, dat hun mentale gezondheid eronder lijdt. Uit onderzoek van Milieudefensie Jong blijkt dat één op de vijf jongeren klimaatstress heeft. Wat is dat eigenlijk: klimaatstress? Of een klimaatdepressie? En wat doe je ertegen?

Volgens emeritus-lector psychische gezondheid Jaap van der Stel bestaat er geen officiële diagnose voor zowel klimaatstress als een klimaatdepressie. En die zal er ook niet zo snel komen, verwacht hij. De gevoelens die veel mensen ervaren, zijn een “hele normale reactie op een abnormale situatie. Niet fijn natuurlijk, maar wel normaal.” Maar dat betekent niet dat we klachten niet serieus hoeven te nemen. Bezorgdheid om het klimaat is namelijk heel logisch, vindt hij. “Het ís ook beangstigend, al die extreme stormen en overstromingen.”

Relativeren

Ook Lucas Jansen, student en HR-bestuurslid van de Jonge Klimaatbeweging, merkt dat veel van zijn collega’s zich zorgen maken om de planeet. Die zorgen betrekken ze snel op zichzelf. “Daardoor leggen ze zichzelf veel druk op.” Hoe hij dat zelf voorkomt? “Als ik het gevoel krijg dat ik wel erg veel met de klimaatproblematiek bezig ben, spreek ik af met vrienden die niet zoveel hebben met het klimaat of met politiek. Dat relativeert.”

Lees het hele interview met Lucas en Jaap hier.

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs