Normal_treinstation

Twee treinreizigers hebben Gelderse regiovervoerders Connexxion, Arriva en Breng aangeklaagd wegens het gebrek aan toiletten in het openbaar vervoer. De twee worden hierin gesteund door diverse ouderenbonden, reizigersorgansisaties en patiëntenverenigingen. Over twee weken, op maandag 20 mei, maakt het College voor de Rechten van de Mens haar oordeel hierover bekend. Dit meldt de Telegraaf. 

“Wij eisen toiletten op alle treinen in Nederland. NS heeft al toegezegd en is bezig oude sprinters om te bouwen. Dat is voor ons voldoende. De regiovervoerders zijn minder resoluut”, zegt Greetje van Amstel die met haar belangenorganisatie Pleeback TMT de aanklacht van de twee reizigers ondersteunt. De beschikbaarheid en toegankelijkheid van toiletten in het openbaar vervoer moeten worden gezien als mensenrecht.

Er is een grote groep Nederlanders die door ziekte acuut naar het toilet moet. In een auto kan men nog uitstappen, maar dat is in het openbaar vervoer anders. Dit betekent voor een persoon die hier last van heeft, dat hij of zij afziet van het openbaar vervoer. En dat terwijl het ov toegankelijk moet zijn voor iedereen.

Door: Nationale Zorggids