‘Stem jij ook?’ helpt mensen met LVB om verkiezingen beter te begrijpen

Over een kleine maand is het zover: dan zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is het echter niet altijd duidelijk wat de Tweede Kamer precies doet, hoe hij of zij een partij kiest en hoe stemmen zelf werkt. Het project ‘Stem jij ook?’ van ProDemos geeft antwoord op deze vragen. Er is een speciale website ingericht met informatie die goed te begrijpen is voor mensen met een licht verstandelijke beperking, hun naasten en professionals. Dit meldt Ieder(in). 

In de webshop van ProDemos is ook een gratis verkiezingskrant te bestellen, waarin de Tweede Kamerverkiezingen in begrijpelijke taal en met duidelijke plaatjes wordt uitgelegd. Korte filmpjes op de website ‘Stem jij ook?’ laten zien hoe het stemmen werkt.

Brief naar politieke partijen

ProDemos, LFB en Ieder(in) hebben een brief gestuurd naar alle politieke partijen met de oproep om de verkiezingen toegankelijk en begrijpelijk te maken voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Aan de partijen is gevraagd om een kort filmpje te maken waarin ze antwoord geven op een aantal vragen van mensen met een LVB. Die zijn een week voor de verkiezingen te zien.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky