Ervaringen met toegankelijkheid verkiezingen te delen bij meldpunt

Ieder(in) heeft in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november opnieuw het Meldpunt onbeperkt stemmen geopend. Dit meldpunt is in het leven geroepen om in kaart te brengen of mensen met een beperking of chronische ziekte goed kunnen meedoen aan verkiezingen. Stemmers kunnen hun positieve en negatieve ervaringen delen over toegankelijkheid van stembureaus, stembiljetten én bejegening op het stembureau delen. Ook als een partijprogramma van een politiek partij ontoegankelijk is, kan dat gemeld worden. Dit meldt Ieder(in). 

Het meldpunt is vanaf nu open en sluit een week na de verkiezingen op 22 november. Ieder(in) heeft voor het delen van ervaringen een digitale vragenlijst opgesteld, maar voor mensen die liever bellen is er ook een telefoonnummer: 085 – 400 70 22. 

Provinciale Statenverkiezingen

Het meldpunt Onbeperkt Stemmen heeft na de Provinciale Statenverkiezingen van dit jaar relatief meer klachten ontvangen dan na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Er kwamen minder meldingen binnen (123) dan vorig jaar (150), maar wel was bijna de helft van de meldingen negatief. Vorig jaar was dit nog een derde.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky