Normal_euro_geld

Uit de meest recente cijfers van het Transparantieregister Zorg blijkt dat farmaceuten steeds transparanter zijn over het geld dat ze geven aan zorginstellingen, zorgprofessionals en aan patiëntenorganisaties. Het Transparantieregister Zorg heeft als doel openheid over betalingen te vergroten en de relatie tussen farmaceuten en zorginstellingen en – verleners integer en verantwoord te houden. Dit meldt NOS.  

Het aantal farmaceutische bedrijven dat een melding deed in het Transparantieregister steeg vorig jaar met 20 procent. Het totaal besteedde sponsoringbedrag stond in 2018 op 80 miljoen euro. De meeste bedrijven die zich bij het Transparantieregister melden zijn geneesmiddelenleveranciers. 40 procent bestaat uit bedrijven die medische hulpmiddelen leveren en 5 procent levert diergeneesmiddelen.

Zorgprofessionals kregen vorig jaar gemiddeld zo’n 2.440 euro. Zij krijgen bijvoorbeeld geld om gezondheidsdata te analyseren, of voor nascholingsactiviteiten. Soms gaat het geld naar drukkosten van proefschriften. 

Door: Nationale Zorggids