Normal_pillen_medicijnen_medicatie

Openbare apotheken verstrekten in 2020 ruim 215.000 keer een hiv-remmend geneesmiddel dat extramuraal werd toegepast. Ruim 80.000 van die verstrekkingen betrof een single tablet regimen (STR): één pil per dag met daarin drie of vier werkzame stoffen. Dit meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen. 

Hiv tast het afweersysteem aan en kan resulteren in aids indien het afweersysteem zodanig is verzwakt dat het bacteriën en virussen niet meer kan opruimen. Een behandeling met hiv-remmer kan dit voorkomen. Deze behandeling bestaat doorgaans uit een losse of vaste combinatie van drie verschillende remmers.

Combinatiebehandeling

Een behandeling tegen hiv bestaat meestal uit een combinatie van twee NRIT’s (nucleoside/nuceotide reverse transicriptaseremers), een klasse middelen die eind jaren tachtig beschikbaar kwamen, plus een NNRTI (niet nucleoside/nucleotide reverse transcriptaseremmers), II (intergraseremmer) of PI (proteaseremmer) als derde middel. Vanaf 2004 kwamen de eerste combinatiepreparaten op de markt, bestaande uit een vaste combinatie van twee NRTI’s. De combinatiepil (merknaam Truvada of een generieke variant) was in 2020 met 29.000 verstrekkingen de meest gebruikte hiv-remmer.

Vanaf 2007 werden combinatiepreparaten bestaande uit drie, en later ook vier werkzame stoffen (STR’s) geïntroduceerd, waarna het gebruik ieder jaar toename. In 2012 was nog 11 procent van de verstrekte hiv-remmers een STR. In 2020 is dat opgelopen naar 37 procent, ruim 80.000 van de in totaal 215.000 verstrekkingen.

Door: Nationale Zorggids
Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen