Mogen afvalklinieken diabetesmedicijn Ozempic gebruiken tijdens een tekort?

Afvalklinieken behandelen mensen met obesitas volop met Ozempic, terwijl er al maandenlang een tekort aan het diabetesmedicijn is. Het medicijn is zeer effectief om in korte tijd tientallen kilo’s mee te verliezen. De variant Wegovy die echt voor obesitaspatiënten is, wacht nog op goedkeuring. Ozempic voor andere doeleinden voorschrijven is volgens de wet toegestaan, maar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vindt het onwenselijk. Dit meldt NOS. 

Diabetespatiënten komen door de run op Ozempic soms zonder medicijn te zitten en moeten overstappen op medicatie dat mogelijk extra bijwerkingen geeft. In de tussentijd blijven artsen in obesitasklinieken het middel voorschrijven aan hun patiënten. En dat mag, maar is natuurlijk zeer onwenselijk voor de groep patiënten voor wie het medicijn eigenlijk bedoeld is. Het CBG maakt zich zorgen over influencers die Ozempic gebruiken om af te vallen.

Beschikbaar voor mensen die het nodig hebben

Ook fabrikant Novo Nordisk trekt aan de bel en is vorige week een campagne gestart over correct gebruik van het middel. Een woordvoerder van het bedrijf zegt echter dat het niet aan hen is om te beslissen of afslankklinieken het medicijn mogen gebruiken. Dat is aan de arts. “Wat voor ons het belangrijkste is, is dat Ozempic beschikbaar is voor de mensen die het het meest nodig hebben.”

Lees ook: IGJ waarschuwt voor lukraak gebruik van afslankpillen

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky