Zo gaat het fusieziekenhuis van MCL en Tjongerschans heten

Vanaf 1 januari 2025 zijn het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Tjongerschans niet meer. De locaties blijven bestaan, maar ze gaan verder onder een naam: Frisius MC. In 2022 spraken de ziekenhuizen al af om te gaan fuseren. Dit achtten zij nodig om het zorglandschap in de regio te behouden en versterken. De fusie is nu definitief gemaakt. Dit meldt Skipr.

Het doel van de fusie is efficiëntere inzet van de middelen en capaciteit. Samen kunnen de ziekenhuizen investeren in digitalisering en zorgvernieuwing. Frisius MC is vanaf 2025 een topklinisch ziekenhuis dat in Leeuwarden en Heerenveen algemene, complexe en topklinische zorg zal verlenen. De fusie zorgt voor behoud van topklinische zorg in de regio. “Daarnaast verbetert het ook de positie op de arbeidsmarkt, maakt het de fusieorganisatie een aantrekkelijkere werkgever en ontstaan er meer mogelijkheden voor medewerkers voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.”

Gemma Frisius

Een groep ziekenhuismedewerkers heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de naam Frisius MC, waarbij arts Gemma Frisius als inspiratie diende. Frisius was een innovatieve arts en wetenschapper die mank geboren werd, maar daar later van genas. Volgens de ziekenhuizen past de naam Frisius bij de provincie, maar sluit deze de omliggende regio’s tegelijkertijd ook niet uit.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky