Normal_bureaucratie_mappen_dossiers_papierwerk

Een oude OHRA-reclame met een paarse krokodil staat dankzij een huisarts weer in de schijnwerpers. De arts, Marco Blanker, is klaar met alle bureaucratie in de zorg en plaatste op een "onnodige" verwijsbrief een stempel van een paarse krokodil. Al snel volgden andere zorgverleners zijn voorbeeld. Bij de winkel waar de stempels vandaan komen, Het Appeltaartgevoel, zijn ze inmiddels niet meer aan te slepen. Dit meldt RTL Nieuws.

“De paarse krokodil is al langer een begrip in de zorg. Als we het over bureaucratie hebben, dan wordt al snel de paarse krokodil uit de OHRA-reclame genoemd. Met kerst gaf een collega daarom als grapje een stempeltje van een krokodil met een paars inktkussen cadeau”, zegt Blanker, die vorige week voor het eerst gebruikmaakte van de stempel toen hij een – volgens hem – zinloze verwijsbrief moest sturen van de zorgverzekeraar.

De verwijsbrief kwam er, maar bij wijze van protest mét stempel. Vervolgens draaide dit per ongeluk uit op een actie die nu de hashtag #paarsekrokodil draagt. Blanker hoopt dat op deze manier toch een streep kan worden gehaald door een paar overbodige formulieren. Want, zo zegt hij, een paar grote zorgverzekeraars vragen standaard om een verwijsbrief. Ook als het niet logisch is. “Wat weet een huisarts over iets als logopedie? Inderdaad: heel weinig. Waarom zou een huisarts dan nog, als een logopedist al bepaald heeft dat een kind logopedie nodig heeft, een verwijsbrief moeten schrijven?”

Door: Redactie Nationale Zorggids