Normal_baby_pasgeboren_geboorte

Voor het eerst sinds jaren worden de kinder-intensive cares niet overspoeld met baby’s die het levensgevaarlijke RS-virus hebben opgelopen. Sterker nog: ic-artsen laten weten nul kindjes met de kinderziekte te hebben opgenomen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het door de coronamaatregelen minder makkelijk verspreidt. Dit meldt de Volkskrant. 

Iedere winter belanden er in Nederland zo’n 150 tot 200 kindjes op de intensive cares voor kinderen. Tweeduizend kindjes liggen jaarlijks in het ziekenhuis. Bij jonge kinderen kan een verkoudheid door dit virus leiden tot een longontsteking, waardoor ze beademing nodig hebben. Na malaria is het virus wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak voor zuigelingen, de tweede doodsoorzaak voor jonge kinderen. In Nederland is de ziekte echter goed te behandelen.

Personeel uitlenen

Ieder jaar waarschuwen ziekenhuizen voor overvolle ic’s, maar dit jaar lijkt deze waarschuwing uit te blijven. Vermoedelijk door alle coronamaatregelen. Hierdoor kunnen ziekenhuizen hun ic-personeel uitlenen aan corona-afdelingen. “We kijken elke dag opnieuw of we personeel over hebben om in te zetten voor de coronazorg. Daarom ben ik oprecht blij dat we nog geen patiëntjes hebben gezien met het RS-virus, want ik wil liever niet meemaken dat we moeten gaan kiezen”, zegt Matthijs de Hoog, hoofd van de kinder-ic van het Erasmus MC.

Het is overigens wel oppassen geblazen dat het virus niet ineens opleeft als alle maatregelen straks zijn opgeheven. Daarom is alertheid geboden.

Door: Nationale Zorggids