Academisch ziekenhuispersoneel akkoord met nieuwe cao

83% van de FNV-leden die hun stem uitbrachten op het principeakkoord voor een nieuwe cao Universitair Medische Centra, stemde voor. Dat meldt FNV.

Het akkoord werd twee weken geleden bereikt nadat duizenden medewerkers in september en oktober een zondagsdienst draaiden op een doordeweekse dag: het ultieme stakingsmiddel in de zorg. Pas na de aankondiging van een derde stakingsdag eind november kwamen de werkgevers met een beter bod over de brug.

Ook code zwart arbeidsvoorwaarden ziekenhuispersoneel

Nederland staat aan de vooravond van code zwart in de ziekenhuizen. Zorgpersoneel moet alle zeilen bijzetten, onmogelijke keuzes tussen patiënten maken en ze zien hun collega’s met uitvallen of de zorg verlaten.

Onderhandelingen cao Ziekenhuizen lopen stroef

Voor de 200.000 medewerkers in de algemene ziekenhuizen en revalidatiecentra voert de FNV momenteel de onderhandelingen voor een nieuwe cao. De werkgevers willen vooralsnog geen afspraken maken over een loonsverhoging, waarbij minimaal de koopkracht van medewerkers op peil blijft.

FNV Zorg en Welzijn maakt zich grote zorgen. Elise Merlijn, die namens de FNV de onderhandelingen deed: “Juist nu zouden de werkgevers met betere arbeidsvoorwaarden moeten komen om vertrek van personeel te voorkomen en hopelijk nieuwe medewerkers te motiveren om voor de zorg te kiezen. Wij weten ook wel dat we niet zomaar een blik nieuwe medewerkers kunnen openen, maar maak het dan in ieder geval aantrekkelijker voor  nieuw personeel. Met deze voorstellen haal je ze zeker niet binnen.”

Acties algemene ziekenhuizen niet uit te sluiten

Op 8 december vindt de volgende en laatste onderhandelingsronde voor de cao ziekenhuizen plaats. Als de vakbonden en werkgevers er dan niet onderling uitkomen, zijn acties niet uit te sluiten.

Door: Nationale Zorggids