Terecht ontslag voor verpleegkundige die 13 keer te hard reed met ambulance

Een 34-jarige verpleegkundige die meerdere malen tot wel 55 kilometer per uur te hard reed met een ambulance, is volgens de rechtbank terecht ontslagen. Hij gebruikte de ziekenwagen ook buiten werktijd. De Amsterdammer is eerder al eens veroordeeld voor seksueel misbruik van patiënten en had dit verzuimd aan zijn werkgever te melden. Dit meldt RTL Nieuws. 

Ondanks het juiste rijbewijs, was de verpleegkundige geen ambulancechauffeur. Hij had niet de vereiste opleiding hiervoor. Na meerdere klachten over de man, stelde het wagenparkbeheer een onderzoek naar hem in. Hij zou de ambulance onder meer onbeheerd en met sleutels in het contact hebben achtergelaten bij een wasstraat en ook reed hij zonder patiënten te hard én over de vluchtstrook.

Vaststellingsovereenkomst

Zestien keer was de tag, die nodig is om te rijden, gebruikt door de verpleegkundige. Daarvan had hij dertien keer de toegestane snelheid overtreden. Vier maal nam hij de ziekenwagen mee voor gebruik buiten werktijd, eenmaal nam het voertuig mee naar huis. Hij werd op zijn gedrag aangesproken, maar vanwege zijn houding geschorst. Via een vaststellingsovereenkomst zou het arbeidscontract beëindigd worden, maar daar zag de verpleegkundige in eerste instantie vanaf.

Ontuchtverleden verzwegen

Omdat hij van mening was dat de ambulancedienst negatief over hem sprak, spande hij een rechtszaak aan om 100.000 euro ontslagvergoeding te vangen. De rechter wees dit af en ook het gerechtshof vindt dat hij terecht is ontslagen en geen ontslagvergoeding verdient. Mede vanwege het achterhouden van informatie over zijn ontuchtverleden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky