Movisie ontwikkelt nieuwe toolkit ‘Grenzen op het werk in de zorg’

Movisie heeft voor leidinggevenden en vertrouwenspersonen in de zorg een speciale toolkit ontwikkeld om seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen collega’s te bespreken en te duiden. Het informatiepakket is vanaf nu gratis te downloaden, meldt Movisie.

Leidinggevenden en vertrouwenspersonen in de zorg die het gesprek willen aangaan over het duiden van grensoverschrijdend gedrag. Ook kunnen ze de tips en adviezen erin gebruiken om te beoordelen of er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Met de toolkit moeten zorgorganisaties zulk bedrag kunnen terugdringen of helemaal voorkomen.

Referentiekader

In de toolkit zit een referentiekader waarmee instellingen aan de hand van criteria kunnen vaststellen of er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Daarbij is het de bedoeling dat gebruikers loskomen van hun eigen ervaringen, waarden en normen, zodat er een eenduidig beleid is over wat wel en niet kan.

Draaiboek

Ook zitten er in de toolkit tips en adviezen over het omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen collega’s. Een draaiboek is te gebruiken voor besprekingen tijdens intervisies of teamoverleggen. Daar zitten tekeningen bij met praktijksituaties. Leidinggevenden en vertrouwenspersonen kunnen aan de hand daarvan en het referentiekader in gesprek gaan over de situatie: vinden beide personen deze prettig? Ervaart iemand druk of dwang? En is er sprake van een gelijkwaardige relatie?

De toolkit Grenzen op het werk in de zorg download je hier en de web app Grenzen op het werk is te gebruiken voor het herkennen en bespreken van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Movisie