Normal_12764

BEVERWIJK - De raad van toezicht van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft de aanbevelingen en bevindingen uit het onderzoek, dat de onafhankelijke commissie Schellekens- van Vliet deed naar de financiële crisis waarin het ziekenhuis begin dit jaar verkeerde overgenomen, zo meldt het ziekenhuis.

Uit het rapport ‘Begrijpen ja, goedkeuren nee' blijkt vooral dat het ziekenhuis alleen financieel gezond kan worden door een gezamenlijke, resultaatgerichte inspanning. De commissie adviseert onder meer om de kostenbeheersing te verbeteren. Ook moet er meer sturing komen vanuit de raad van bestuur en een duidelijker toezicht van de raad van toezicht.

"Het ziekenhuis heeft een enorme wake-up-call gehad", zegt D.J. Vermeer, voorzitter van de raad van toezicht. "Er worden nu voortvarend maatregelen genomen om een stevige basis te leggen onder een vernieuwd en ook financieel stevig RKZ. Gelukkig is de zorg voor patiënten steeds onveranderd goed gebleven."

Dit jaar bleek dat het RKZ geen geld kon lenen om overfinanciering van verzekeraars tijdig terug te betalen. Het geld was geïnvesteerd in vernieuwbouw en ICT.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz