Normal_ziekenhuisbed__3_

ROERMOND (Novum) - Bij een patiënt op de intensive care van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond ligt is maandag MRSA geconstateerd. Uit voorzorg is een opnamestop voor de IC ingesteld, vooralsnog voor drie dagen. Patiënten op de intensive care en direct betrokken medewerkers worden onderworpen aan een contactonderzoek, laat het ziekenhuis weten.

De besmette patiënt is overgeplaatst naar een afdeling waar hij in isolatie wordt verpleegd. Op dit moment liggen nog vier patiënten op de intensive care in het Laurentius. Met omliggende ziekenhuizen zijn afspraken gemaakt voor eventuele overname van nieuwe IC-patiënten.

Wie in contact komt met MRSA kan besmet worden met de bacterie. Gezonde mensen merken daar niets van, maar bij mensen met verminderde weerstand of pas geopereerde patiënten kan de bacterie infecties veroorzaken. De bacterie is moeilijk te bestrijden, omdat hij resistent is voor veel antibiotica.

Ook de intensive care en de afdeling hartbewaking van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen zijn gesloten, nadat zondag een patiënt besmet bleek met de MRSA-bacterie. Het Friese ziekenhuis onderzoekt of andere patiënten of medewerkers ook besmet zijn. Wanneer de gesloten afdelingen weer open kunnen is nog niet bekend. Nieuwe patiënten worden ondergebracht in ziekenhuizen in Drachten, Sneek en Leeuwarden.