Hardlopen

GRONINGEN - Ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen blijkt dat ongeveer 20 procent van beginnende hardlopers een blessure ontwikkelt. Er is echter nog weinig bekend over het ontstaan en voorkómen van deze blessures.

Dit voorjaar start onder leiding van bewegingswetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een groot onderzoek onder beginnende hardlopers om meer inzicht te krijgen in gezondheidseffecten van een hardloopprogramma en op het mogelijk ontstaan van hardloopblessures. De studie wordt uitgevoerd door maar liefst vijf universitair medische centra in samenwerking met de Atletiekunie.

Deelnemers aan het jaarlijkse Start to Run-trainingsprogramma van de unie worden een jaar lang gevolgd. Op vier momenten in het jaar ontvangen zij een vragenlijst. Daarnaast wordt hen gevraagd gedurende de eerste zes weken wekelijks, en daarna tweewekelijks een logboek in te vullen met trainings- en blessure-informatie.

De resultaten van de zogeheten NL Start to Run Studie leveren belangrijke informatie op over het ontstaan en voorkomen van blessures bij beginnende hardlopers. Daarnaast brengt het onderzoek de gezondheidswinst door hun deelname aan Start to Run in kaart.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz